Η ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζει τη δουλειά μιας μεγάλης ερευνητικής ομάδας που έχει ως αντικείμενο την πλήρη αποδελτίωση όλων των εφημερίδων που εκδόθηκαν στον επαναστατημένο ελληνικό χώρο στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης καθώς επίσης και τα δημοσιεύματα ενός μεγάλου αριθμού ευρωπαϊκών εφημερίδων της εποχής και άλλων εντύπων που κυκλοφορούσαν στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία και τα Επτάνησα κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832) και αναφέρονται σ’ αυτήν.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας και Ιστορίας των Ιδεών (ΕΚΠΑ). Ως Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) διεύθυνε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», το οποίο χρηματοδότησε το John Templeton Foundation. Υπήρξε επίσης μέλος της εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Η ερευνητική ομάδα έχει, ήδη, αποδελτιώσει το σύνολο των εφημερίδων που εκδόθηκαν στον ελληνικό χώρο κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολουθεί μέχρι την άφιξη των Βαυαρών στην Ελλάδα (1821-1832), την εφημερίδα των Ιονίων νήσων και τους Times του Λονδίνου (2020-2022, με χρηματοδότηση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και του ΕΚΠΑ). Από τα τέλη του 2023 η ερευνητική ομάδα έχει ξεκινήσει την αποδελτίωση των βρετανικών εφημερίδων Constitution, Examiner, London Courier and Evening Gazette, Manchester Guardian, Morning Chronicle, Morning Herald, Morning Post, Public Ledger, Sun, The Scotsman, των γαλλικών Constitutionnel, Étoile, Gazette de France, Journal des Débats, της αυστριακής (Österreichischer Beobachter) και της ιταλικής (Giornale Costituzionale Del Regno delle Due Sicilie à Giornale del regno delle Due Sicilie). Το έργο έχει αναλάβει το Εργαστήριο Πολιτικής και Θεσμικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και το British School at Athens.

Στο πρώτο, πιλοτικό στάδιο, η αποδελτίωση είναι προσβάσιμη αποκλειστικά σε ερευνήτριες/ές ελληνικών και ξένων ΑΕΙ και μεγάλων ερευνητικών κέντρων (Ακαδημία, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) που έχουν αναγνωρισμένο και δημοσιευμένο ερευνητικό έργο στην ιστορία του νέου ελληνισμού. Σταδιακά θα δοθεί πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ειδική ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων.

Αν πληροίτε τα παραπάνω κριτήρια (δεν θα γίνει καμία εξαίρεση), μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πιλοτικό στάδιο αφού συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα. Αν είστε υποψήφια/ος διδάκτορας και ασχολείστε ερευνητικά με την περίοδο του νέου ελληνισμού, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα και έπειτα να ζητήσετε από την/ον επιβλέπουσα/οντα της διδακτορικής σας διατριβής να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω και ζητώντας να σας δοθεί πρόσβαση.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε/τείται από την εθνική Επιτροπή «Ελλάδα 2021», το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ).


* Ο πίνακας που βλέπετε πάνω αριστερά είναι αντίγραφο πορτραίτου του Leicester Fitzgerald Charles Stanhope, 5th Earl of Harrington (1784-1862), σε παιδική ηλικία. Το πορτραίτο φιλοτέχνησε, μετά από παραγγελία της οικογένειας, ο μεγάλος Άγγλος ζωγράφος Joshua Reynolds. Σήμερα ανήκει στον Charles Henry Leicester Stanhope, 12th Earl of Harrington. Το αντίγραφο εκτίθεται στο Calke Abbey, στο Derbyshire (National Trust Collections). Ο Leicester Stanhope είναι υπεύθυνος για τη γέννηση του ελληνικού τύπου το 1824, όταν εξέδωσε, με χρήματα του Φιλελληνικού Κομιτάτου του Λονδίνου (London Greek Committee), την εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά. Ο τίτλος που ο Reynolds έδωσε στον πίνακα είναι o «μικρός σκανδαλιάρης» (Little Mischief).