Η ιστοσελίδα αυτή παρουσιάζει τη δουλειά μιας μεγάλης ερευνητικής ομάδας που έχει ως αντικείμενο την πλήρη αποδελτίωση όλων των εφημερίδων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 αλλά επίσης της Gazzetta Degli Stati Uniti Delle Isole Jonie, των Times του Λονδίνου της Literary Gazette and Journal of Belles Letters, Arts, Sciences, &c. του Λονδίνου και άλλων εντύπων που κυκλοφορούν στη Μεγάλη Βρετανία, τις Η.Π.Α. και τη Γαλλία κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και αναφέρονται σ' αυτήν.

Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Τμήματος Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ) όπου διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ελλάδα 2021: 200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση". Είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Η ερευνητική ομάδα έχει αποδελτιώσει πλήρως το σύνολο των εφημερίδων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης και της περιόδου που ακολουθεί μέχρι την άφιξη των Βαυαρών στην Ελλάδα (1821-1832).

Στο πρώτο, πιλοτικό στάδιο, η αποδελτίωση θα είναι προσβάσιμη σε ερευνήτριες/ές ελληνικών και ξένων ΑΕΙ και μεγάλων ερευνητικών κέντρων (Ακαδημία, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) που έχουν αναγνωρισμένο και δημοσιευμένο ερευνητικό έργο στην ιστορία του νέου ελληνισμού (οι οποίες/οι θα λάβουν πρόσκληση ηλεκτρονικά). Στη διάρκεια του 2021 θα δοθεί πρόσβαση στο ευρύ κοινό σε ειδική ιστοσελίδα με τη βοήθεια της Επιτροπής "Ελλάδα 2021".

Αν πληροίτε τα παραπάνω κριτήρια και δεν έχετε λάβει πρόσκληση (προφανώς εκ παραδρομής), μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο πιλοτικό στάδιο αφού συμπληρώσετε αυτή τη φόρμα. Αν είστε υποψήφια/ος διδάκτορας και ασχολείστε ερευνητικά με την περίοδο του νέου ελληνισμού, θα πρέπει να συμπληρώσετε τη φόρμα και έπειτα να ζητήσετε από την/ον επιβλέπουσα/οντα της διδακτορικής σας διατριβής να στείλει ηλεκτρονικό μήνυμα επιβεβαιώνοντας τα παραπάνω και ζητώντας να σας δοθεί πρόσβαση.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Επιτροπή "Ελλάδα 2021". Το σύνολο της χρηματοδότησης αφορά την αμοιβή των συνεργατών.

* Ο πίνακας που βλέπετε πάνω αριστερά είναι αντίγραφο πορτραίτου του Leicester Fitzgerald Charles Stanhope, 5th Earl of Harrington (1784-1862), σε μικρή ηλικία. Το πορτραίτο φιλοτέχνησε, μετά από παραγγελία της οικογένειας, ο μεγάλος Άγγλος ζωγράφος Joshua Reynolds. Σήμερα ανήκει στον Charles Henry Leicester Stanhope, 12th Earl of Harrington. Το αντίγραφο εκτίθεται στο Calke Abbey, στο Derbyshire (National Trust Collections). Ο Leicester Stanhope είναι υπεύθυνος για τη γέννηση του ελληνικού τύπου το 1824. Ο τίτλος που ο Reynolds έδωσε στον πίνακα είναι o «μικρός σκανδαλιάρης» (Little Mischief).